Baba? Ye(t)tim!


4:10 -Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, muhakkak ki karınlarını ateşle doldurmuş olurlar ve cehennemi boylarlar.
89:17 -Hayır hayır, doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz.

Kur'an da yetimlerle alakalı 23 Ayet geçiyormuş. Hadislerden ise şunları paylaşmak isterim: 




Yetimi kendine yakin tut Basini elinle oksa ve onu sofrana oturt Boyle yaparsan, kalbin yumusar ve hacetin gorulur 
Ravi: Hz Ebu Imran (ra)

Kalbinin yumusamasini istersen yetimin basini oksa ve miskini doyur 
Ravi: Hz Ebu Hureyre (ra)

Kim bir veya iki yetimi barindirirsa, sabir etse ve sevabini da umid etse, Ben onunla Cennette su iki parmak gibi olurum (Sehadet parmagi ve orta parmagini hareket ettirdi) 
Ravi: Hz Ibni Abbas (ranhuma)

Yetimlerle alakalı her şey biz yetim olmayanlara müjde! Başını okşarsan, sen! diğer tarafta mukafatını alacaksın. Mutlu edersen, yine sen! Ve iki parmak kadar yakın olmak..

Aslında söyleyecek o kadar çok şey var ki.. Ben yetimlerden o kadar çok şey öğrendim ki.. Şimdi konumuz baba. Evet baba. Ben göz bebeklerinde gördüğüm o babasızlıktan bahsedeceğim size. Ah o gözler..

12 ülkenin yetim çocuğuyla tanıştım. Ayrılırken ağlaştık. Değişik bir bağımlılık oluşuyor aranızda. Zira onlara bir adım atarsanız, onlar size koşarak geliyor. Ben çocuk meraklısı olduğumdan olacak ki, bana sarılmaya doyamayan bir sürü dünya çocuğum vardı. Ben yalnızca fotoğrafçıydım oysa ki..

Geçenlerde bir arkadaşımın yiğeni babasından nefretini dile getirdi. Beynimden vurulmuşa döndüm. O çocuklar ki, sponsor ailelerine baba diyen insanlardı. Babaya o kadar muhtaçtılar. Ama? Ama biz? 

İnsanoğlu o kadar enteresan ki, elindekinin değerini kaybetmeden anlayamıyor. Allah göstermesin. Endonezya'da yaşlı bir teyze (85 yaşında) hala yetimliğinin canının içine battığını söyledi. Baba sevgisi öyleydi işte. Hele bir kız çocuğu için asla vazgeçilmeyecek bir sevgiydi. 

Bazen tıkanıyor kelimelerim. Aslında eminim siz neler söylemek istediğimi anladınız. 2 ay önce babasını kaybetmiş bir kızın cümleleriyle söylemek gerekirse (Suriye'li kızımız) "Baba seni çok özledim, artık güne uyanamıyorum" Babalarımızın değerini kaybetmeden bilelim ve Allah başımızdan eksik etmesin, amin.

Yetimlerimize ise ebeveyni başında olan şahıslardan çok daha özverili yaklaşalım. Çünkü inanıyorum ki, onların beyni çok başka çalışıyor. Onlar çok farklı bir dünyadalar. En önemlisi; yardımımıza ihtiyaçları var. Ve bir yetimin aylık gideri yalnızca 90 TL. Hadi ama 90 TL'yi neye vermiyoruz?

Görevli olan diğer arkadaşla konuştuk bu konuyu. Yeri geliyor bir yemeğe, bir öğüne veriyorduk bu parayı. Ya da ne saçma işlere, neler uğruna harcanan 90 TL'ler. Ne insanlar tanıyorum Allah'ım. Ne insanlar tanıdım? 

O kadar boş ve saçma insanlar tanıdım ki.. Karşılığında tanıdığım o mükemmel insanların değerini anlamamı sağladı. Somali'ye giden ekipten birisiyle tanıştım. Tıp ekibindeydi kendisi. Su içmek orada lüksmüş. O kadar çekinerek içiyorlarmış ki suyu.. O anlattıkça "Biz dünyadaki cennetindeyiz Ya'Rabbim, şükürler olsun dedim. Hala şükretmeyen, hala halinden haz almayan boş insanlar..

Ah o boş insanlar.. Gezin, tozun, eğlenin. Sizin içkinize verdiğiniz paralarla o yetim çocuklar 2 ay geçiniyor. Ve size baba diyor. Ah nasıl sarılıyorlar.. O tadı bir alsanız, hayatınızın boşluğunun farkına varırdınız. Belki de anlattıklarım boş geliyordur. Siz ne anlarsınız ki? Sizin anladığınız şehvet ve o boş hayalleriniz.. Anlık zevkleriniz.. Anlık duygularınız.. 

Sevgi ve özveriden ne anlarsınız ki siz? İnsanlıktan anlar mısınız ki? İnsan mısınız ki siz? Ya da yanlış sordum, insan mıyız biz? Biz insan gibi yaşarken, onlar oralarda sıkıntılar içinde, temiz bir yudum su bulamazken rahatımız yerinde ha? Çok rahatız evet! Çünkü bize unutturdular.! İnsanlığı unutturdular.. Yardım etmeyi unutturdular.. Buraya neden geldiğimizi unutturdular.. Aferin bize ey insanlar! Aferin.. Çok güzel yedik onların şehvet dolu yalanlarını. Saçmalıklarını.. Herkesi unuttuk.. Her şeyi unuttuk.

Yorumlar

  1. Umarım babanı bir gün pcsinde pornosunu açık unutmuş yada annenin azını burnunu kırarken yakalamazsın Kimse insan degil hepimiz pisligiz bu dünyada hiç iyi bir şey yok o çocukların hakkını yiyenler Aç ve pislik siyasetçiler :D Ama bu söz konusu edilmez çünkü siyasiler Bazı insanların Düşüncelerini temsil eder.Biz senin dedigin gibi insan degiliz ama biz yılda 12.000 kilo et yemiyoruz meclistekiler gibi biz bu kadarını yapıyoruz Kimilerinin çocukları amerikada gününü gün ederken onlar aç bunun içkiden ne farkı var :D tabi ki yok Sokak çocklarına o yetimlere Dinsiz demenin ne farkı var tabiki yok ama evet insanlar içki içer yetimlere bakmazlar güzel taktikmiş valla :)

    YanıtlaSil
  2. He şunuda söyliyim hayatımda agzıma içki koymadım ama şu ne kadar salavat o kadar huricilik anlayışıyla ne kadar da benziyor.Bir insanın Allaha olan aşkı ibadet ederken degil paraya nasıl davrandıgıyla belli olur.Yani içki içmeyip kafasını secdeden kaldırmayanların da o paraları nasıl löp löp yedigini( Deniz Feneri) hepimiz görmüşüzdür.İnsanlar içki içer veya içmez aynı mezara giricek miyiz yok tek taraflı yorum olmasa Mesala Rabbimizin ''Sizin kıldıgınız o namazlara lanet olsun dedigini unutmasak'' kötülügü sadece içki içenler yapmaz kötülügün şekli yoktur.İnsanların yaptıgı kötülük insanları baglar.Kafasında hacı takkesiyle En model Ciplere binen hacı amcalarda yetimlere yardım etse çok daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  3. Risa ben yazıyla bağlantısını pek algılayamadım açıkcası?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..